top of page

Teknoloji mi? Nasıl ortaya çıktı?


Teknolojide ilklerden olmak-231016

Teknoloji nedir? Hayatımıza nasıl girmiş ve nasıl bu kadar kısa sürede etrafımızda bir virüs misali çoğalmış? İnsanlar kabullenme aşamalarında neler yaşamış? Hep merak etmişimdir; bir şey icat edildiğinde onun nasıl icat edildiğini ve insanların ilk tepkilerinin ne olduğunu? Aslında bunu tahmin etmek pek zor olmasa gerek.. Çünkü değişim karşısında verilen ilk tepki, öncelikle şaşkınlık oluyor. Daha sonra insanlar onu beğenenler ve beğenmeyenler diye ikiye ayrılıyor ya da kabul edenler ve kabul edemeyenler diye.

İlk kez sayıların ortaya çıktığı anı düşünelim.. Soyut bir şeylerle hesap yapma fikri insanların beyinlerinde nasıl yankı bulmuştur acaba? Düşünsenize ben bir çoban olsam ve koyunlarımın kaybolup kaybolmadığını bir çuval çakıl taşı ile anlasam ve biri de çıkıp bana şöyle dese ; artık bu çuvalı taşımana gerek yok, kafanda bir sayı tutacaksın ve koyunlarının kaç tane olduğunu bileceksin.. Çok şaşırırdım bir o kadar da endişe duyardım herhalde. Güvenli mi ki bu yöntem? diye düşünürdüm. Sonuçta hayatımı çobanlık yaparak idame ettiriyorum. Bir yandan da bir çuval dolusu çakıl taşını taşımak zorunda olmamak çok cazip bir şey olsa gerek? Evet, işte benim aklımdaki tablo bu, ne kadar doğru ne kadar yanlış tartışılır..

Her şeyin bir ilki var.. Teknolojiye yön veren insanlardan önce, teknolojinin T'sini dahi bilmeyen insanların içinde o T'yi ortaya çıkaranlar var. Onları da hep merak etmişimdir. Nasıl düşünüyorlar? Düşünürken hangi hayallere dalıyorlar ya da hayallere dalmadan gerçeklikten yola çıkarak mı keşfediyorlar bu icatları? Bir ihtiyaçtan öte bir şey değil mi yoksa yaptıkları? Ama 'Dünya'nın yuvarlak olduğunu söylemek' nasıl bir ihtiyaç olabilir ki?

Kafamda deli sorularla devam ediyoruz :) Soru sormak öğrenmenin en güzel yolu. Bu yazılar da kafamdaki soruların ürünü. Bir ürün ortaya çıkarmak için "sormak" gerekiyor. Sormak için ise merak etmek.. Merak etmek ve merak edilen şeyi öğrenmek için çalışmak. Yani merak etmek, soru sormak ve çalışmak bir ürünün ortaya çıkması için gerekli olan araçlar. Neyse.. Nereye bağlayacaktım? Soruyorlar işte, soruyorlar.. Ve araştırıp çalışıyorlar.. İlk icatları yapan insanlar! Teknolojiyi ortaya çıkaranlar!

Biz de soralım. Soralım ki, ilklerin içinde yer alalım.. Beynimiz çalışsın ve düşünelim. Bol bol düşünelim ve çalışalım.. Çalışalım ki, insanın içindeki cevherleri keşfedelim.. Kendimizi bulalım.. Okuyalım.. Yazalım.. Tartışalım..

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Kategoriler
Takip Edin
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square
bottom of page